Η ιστορική Θράκη υπό το πρίσμα της εθνογλωσσολογίαςΗ Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους εταίρους της αλλά και την απανταχού ερευνητική κοινότητα την έκδοση του τόμου «Η ιστορική Θράκη υπό το πρίσμα της Εθνογλωσσολογίας» από τις εκδόσεις Κ. Μ. Σταμούλη, όπου εμπεριέχονται τα πρακτικά του ομώνυμου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 6-8 Οκτωβρίου 2017 και διοργανώθηκε από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία (τόσο σε επιστημονικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο) με την Εταιρεία μας.

Πολιτισμικές και κοινωνικές διαστάσεις του περιβάλλοντος Ελένης Κοβάνη αντιχάρισμαΗ κατανόηση και ερμηνεία της σχέσης μεταξύ της φύσης, της κοινωνίας και του πολιτισμού, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής αναζήτησης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ατενίζοντας το Αραράτ. Το εθνογραφικό ημερολόγιο της Αρμενίας (2009-2016), Ελευθέριος ΑλεξάκηςΑυτό το εθνογραφικό ημερολόγιο αποτελεί το επιστέγασμα της επιτόπιας εθνογραφικής μου έρευνας, η οποία ξεκίνησε από το 1975.

Το εθνογραφικό ημερολόγιο Σάμου. Ο Δήμος των Έξι Γειτονιών (Άγιος Κωνσταντίνος) - 2020Η επιτόπια εθνογραφική έρευνα στη Σάμο δεν ήταν προγραμματισμένη εξ αρχής. Προέκυψε διαβάζοντας το βιβλίο (σε πέντε τόμους) του Επαμεινώνδα Σταματιάδη, «Ιστορία της Σάμου» και ιδιαίτερα τον 4ο τόμο που αναφέρεται στους οικισμούς της νήσου, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν οικογενειακά ονόματα.

Ελληνική εταιρεάι Εθνολογίας

Μετά την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης-Αρχαιρεσιών στις 23/03/2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σύμφωνα με το άρθρο 19 του καταστατικού της ΕΛ.ΕΤ.Ε., το Δ.Σ. σας καλεί σε Τακτική Γενική Συνέλευση στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 18:00, στην έδρα του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.), Αγίων Ασωμάτων 45 - προέκταση της Ερμού (κτίριο με καρυάτιδες).

Λαύρειο Αττικής. Η εθνοϊστορία και η εθνοκοινωνιολογία μιας βιομηχανικής πόλης - Ελευθέριος Π. ΑλεξάκηςTo Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18.30 μ.μ. στην αίθουσα του Μηχανουργείου στο λιμάνι του Λαυρείου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου Λαύρειο Αττικής. Η εθνοϊστορία και η εθνοκοινωνιολογία μιας βιομηχανικής πόλης  του Ελευθέριου Π. Αλεξάκη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Δημήτριος Δημητρόπουλος, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Χριστιάνα Κωνσταντοπούλου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Θανάσης Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σας περιμένουμε.

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών - Εορταστική εκδήλωση 60 χρόνων λειτουργίας«Η κοινωνική έρευνα στο  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Εξήντα  χρόνια επένδυσης στο μέλλον», την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο Αργυριάδη (κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30).

Πρόγραμμα Εκδήλωσης     Ζωντανή μετάδοση     Δήλωση Συμμετοχής

Λαύρειο Αττικής. Η εθνοϊστορία και η εθνοκοινωνιολογία μιας βιομηχανικής πόλης -  - Ελευθέριος Π. ΑλεξάκηςΠοιο είναι το κοινωνικό προφίλ του Λαυρείου;: Η κωμόπολη υπήρξε το κέντρο δυναμικών κοινωνικών συγκρούσεων µε πολιτικές επιπτώσεις, καθώς και ανταγωνισμών των ξένων κεφαλαιοκρατικών δυνάμεων µε τα οικονομικά ελληνικά συμφέροντα, αλλά και της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου (κυρίως του ξένου κεφαλαίου).

17η Γιορτή Παραμυθιών ΚΕΑ 27 Ιουλίου με 4 Αυγούστου 2019

Με τα πανιά μας ανοιχτά πλέουμε στα πελάγη παρέα με τις Νηρηίδες, τον Ωκεανό, την Αμφιτρίτη, τους Δέλφινες, τον Αρίωνα. Κι αυτοί μας οδηγούν στις θαλασσινές σπηλιές τους με τα κρυμμένα μυστικά και μας τρατάρουν τις αλμυρές ιστορίες τους.
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου, Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος
Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Οτζιάς (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες) (Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό) Για το υπόλοιπο πρόγραμμα της γιορτής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://giortiparamythion.blogspot.com/p/27-2019.html

Το βιβλίο αυτό αποτελέι το εθνογραφικό ημερολόγιο της επιτόπιας έρευνας σε δύο νησιά, τα Κύθηρα και την Κρήτη.  Η επιτόπια εθνογραφική έρευνα διεξήχθη στα Κύθηρα το καλοκαίρι του έτους 2000 και στην Κρήτη την άνοιξη και το φθινόπωρο του έτους 2003 και το καλοκάιρι του έτους 2006. Η έρευνα και στις δύο περιπτωσει έγινε με ίδια έξοδα, εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητό κλπ. και αποτελεί το ορόσημο των ενδιαφερόντων μου με μια στροφή ήδη απο το έτος 2000 στη συστηματική μελέτη της οργάνωσης του χώρου, ιδιαίτερα του κκτηνοτροφικού χώρου. Η έρευνά μου για την οργάνωση του χώρου συνεχίστηκε και τα έτη 2003, 2006, 2007, 2008 και 2009 στην Κρήτη, στη Σάμο, στη Ναυπακτία, στη Λακωνία και στον Καβοντόρο. Πρόκειται ουσιαστικά για επάνοδο σε παλαιότερα ενδιαφέροντα μου που είχαν ξεκινήσει από την δεκαετία του 1980 στην Ήπειρο, συνεχίστηκαν πιο εντατικά τη δεκαετία του 1990 και είχαν καταλήξει σε εμπεριστατωμένο δημοσίευμα το 1996.     Το εθνογραφικό ημερολόγιο των νησιών Κύθηρα - Κρήτη (2000-2006) Ελευθέριος Π. Αλεξάκης Αθήνα 2018 ISBN 978-618-00-0697-1 Κεντρική διάθεση: Ελευθέριος Π. Αλεξάκης Ερεσσού 43, Αθήνα 106 81 τηλ. 2103819465, κιν. 6989830307 Email: alexethn@otenet.gr    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  ΠΡΟΛΟΓΟΣ  ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΥΘΗΡΑ Πρώτο ταξίδι, έτος 2000, Ιούνιος Πρώτο ταξίδι, έτος 2000, Αύγουστος Πρώτο ταξίδι, έτος 2006, Αύγουστος Βιβλιογραφία Γλωσσάριο ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΗΤΗ  Πρώτο ταξίδι, έτος 2003, Απρίλιος Πρώτο ταξίδι, έτος 2003, Οκτώβριος Πρώτο ταξίδι, έτος 2006, Ιούνιος Βιβλιογραφία Γλωσσάριο  Γενικό ευρετήριο τόπων και ονομάτων Γενικό ευρετήριο λέξεων και όρωνΤο βιβλίο αυτό αποτελέι το εθνογραφικό ημερολόγιο της επιτόπιας έρευνας σε δύο νησιά, τα Κύθηρα και την Κρήτη.