Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας - Greek Society for Ethnology

naxos portara

ΣΤ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η ΝΑΞΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ»

Με την παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιείται η διοργάνωση του ΣΤ΄ επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων». Το πολυθεματικό αυτό Συνέδριο, που διεξάγεται στο ίδιο χωροχρονικό πλαίσιο, δηλαδή στη Νάξο ανά πενταετία και ασχολείται με ζητήματα της ναξιακής διαχρονίας, της μακράς διάρκειας, θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Δαμαριώνας (συγκεκριμένα στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο), στην κεντρική Νάξο, από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018. Επιδίωξη είναι το Συνέδριο να γίνει τόπος διασταύρωσης μελετητών με πλατύτερους ερευνητικούς ορίζοντες, με διαφορετικές ερευνητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, που θα εντρυφήσουν στο παλίμψηστο της ναξιακής διαχρονικής παρουσίας, με τη διαμόρφωση νέων ερευνητικών πεδίων και τη διατύπωση νέων ερωτημάτων. Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες: Αρχαιολογία και Μουσειολογία, Ιστορία, Φιλολογία, Λογοτεχνική Κριτική, Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία, Δίκαιο, Οικονομία, Κοινωνιολογία, Δημογραφία, Ιατρική και Επιδημιολογία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Πολεοδομία, Πολιτική Επιστήμη, Τοπικοί Διοικητικοί και Αυτοδιοικητικοί Θεσμοί, Δημοσιογραφία και Τεχνολογίες Επικοινωνίας.

Επιδίωξη, επίσης, είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε εισηγήσεις που αναφέρονται σε:

  • Νέα ερευνητικά στοιχεία ως προς τη συμβολή της Νάξου στην επανάσταση της Ανεξαρτησίας, ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από το 1821 και της καταγωγής του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου (διπλωμάτη, Φιλικού και αγωνιστή του 1821) από τον Δαμαριώνα.
  • Επιστημονική ανάδειξη των νεότερων υλικών μνημείων της Νάξου, ιδιαίτερα αυτών που διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής, και προσπάθεια καταγραφής τους με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του νησιού, με σκοπό τη δημιουργία μιας σχετικής βάσης πληροφοριών.
  • Ζητήματα της σύγχρονης ναξιακής ιστορίας και της ναξιακής συγχρονίας, από την οπτική διαφόρων γνωστικών πειθαρχιών (ιστορικά, σχέσεις με το παρελθόν και τον υλικό και άυλο πολιτισμό μας, γλωσσολογικά, φιλολογικά, λαογραφικά, κοινωνικοανθρωπολογικά, πολιτισμικά, οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνιολογικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, τοπικοθεσμικά, κλπ), πραγματευόμενα από ερευνητές που προέρχονται από ποικίλες προελεύσεις και προσανατολισμούς.
  • Επέκταση του ερευνητικού ενδιαφέροντος και στα μικρά κυκλαδονήσια (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσσα) που ανήκουν αυτοδιοικητικά στον ίδιο Δήμο με τη Νάξο, αλλά και σε ευρύτερα κυκλαδικά επιστημονικά θέματα που παρουσιάζουν όμως άμεση ναξιακή σχέση.

Σε αυτό το Συνέδριο προσκαλούνται να λάβουν μέρος επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσουν πρωτότυπα θέματα που έχουν ναξιακή αναφορά και ενδιαφέρον και τα οποία δε θα έχουν παρουσιαστεί σε άλλην επιστημονική εκδήλωση ή δημοσιευθεί με την συγκεκριμένη μορφή. Οι ανακοινώσεις θα είναι διάρκειας 15-20 λεπτών και είναι δυνατόν να συνοδεύονται με ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (σε αρχεία .ppt). Οι γλώσσες των ανακοινώσεων θα είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στην Επιστημονική Επιτροπή (ταχυδρομικώς στην ακόλουθη διεύθυνση: Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α, Νάξος 84300 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) την αποδοχή της πρόσκλησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αποστέλλοντας συγχρόνως συμπληρωμένο το Δελτίο Συμμετοχής (μορφές: *.docx / *.pdf), με τον τίτλο της ανακοίνωσης, το όνομα και την ιδιότητά τους, καθώς και περίληψη της ανακοίνωσής τους ( από 300 έως 500 λέξεις).

Όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή και, αν χρειαστεί, από ανεξάρτητους, ειδικούς κριτές. Η Επιστημονική Επιτροπή με νέα ανακοίνωσή της, ύστερα από την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης των υποβληθεισών εισηγήσεων, θα γνωστοποιήσει τον τελικό αριθμό των εισηγητών και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του συνεδρίου.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου προβλέπεται να εκδοθούν έως τα τέλη του 2019. Για τον λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους στις ανωτέρω ταχυδρομικές ή ηλεκτρονικές διευθύνσεις έξι μήνες μετά τη λήξη του Συνεδρίου, ήτοι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. Τα κείμενα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 16 σελίδες (γραμματοσειρά: Times New Roman, μέγεθος: 12, διάστιχο 1.5). Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση (τουλάχιστον 300 dpi) και να μην υπερβαίνουν τις 10 τον αριθμό. Αναλυτικές οδηγίες για τη μορφή των υποσημειώσεων και των παραπομπών θα αποσταλούν με νεότερη ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες φέρουν την πλήρη ευθύνη για την εξασφάλιση των αδειών μελέτης του υλικού και για τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλο, στο τηλέφωνο 6974072780 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. καθώς και με την κα Σοφία Κάγκανη στο τηλέφωνο 6972073603 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Επιστημονική Επιτροπή:
1. Γιάννης Βερώνης, Δικηγόρος-Συγγραφέας
2. Γιάννης Ησαΐας, Φιλόλογος-Συγγραφέας
3. Αλέκος Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος
4. Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος
5. Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Νομικός-Οικονομολόγος

 

Για το Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Πρόεδρος

Μιχαήλ Μαρούλης

Εθνολογία On Line

ejournal

Φωτογραφίες