Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας - Greek Society for Ethnology

Ελληνοβλαχικό και Βλαχοελληνικό Λεξικό και στοιχειώδης Γραμματική της (ϼ) Ρχιἔλ ριμενἔστι (Αρβανιτοβλάχικης) γλώσσας Χαράλαμπος Κ. ΜεντήςΠρόσφατα παρουσιάστηκε μια αξιόλογη έκδοση που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάδειξη της πλούσιας γλωσσικής κληρονομιάς των Βλάχων.

Το πολυαναμενόμενο «Ελληνοβλαχικό και Βλαχοελληνικό Λεξικό και στοιχειώδης Γραμματική της (ϼ) Ρχιἔλ ριμενἔστι (Αρβανιτοβλάχικης) γλώσσας» του Χαράλαμπου Μεντή θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για γλωσσολόγους, ερευνητές και Βλάχους σε όλο τον κόσμο.
Και αυτό διότι αποτελεί την πρώτη καταγραφή του γλωσσικού ιδιώματος της βλάχικης γλώσσας όπως αυτό ομιλείται στο Κεφαλόβρυσο (Μετζητιέ) Ιωαννίνων. Μιας κοινότητας Αρβανιτόβλαχων με ιδιαίτερα φωνολογικά χαρακτηριστικά όπως η αλλοφωνία του ρ.
Το παρόν λεξικό είναι η αποθησαύριση του κώδικα επικοινωνίας, συμπεριφοράς και νοοτροπίας αυτής ακριβώς της κοινότητας. Του αγώνα της για επιβίωση στον ορεινό χώρο με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Αποτελεί μια κατάθεση ψυχής του κ. Μεντή που μόνο όποιος γνωρίζει την μακρόχρονη προσφορά στον γενέθλιο τόπο του και τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του αντιλαμβάνεται πως ήλθε ως επακόλουθο του χρέους που νοιώθει προς τους προγόνους του.

Η έκδοση αυτού του λεξικού, η γραμματική που το συνοδεύει καθώς και η αναμενόμενη ηχογράφηση του συνόλου του έργου από τον συγγραφέα θα βοηθήσει στη μελέτη και διατήρηση μιας γλώσσας που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Η βλάχικη γλώσσα έχει βαθιά ιστορική σημασία. Είναι η ζωντανή απόδειξη της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης έκφρασης και ενσαρκώνει το πολιτιστικό μωσαϊκό της βαλκανικής χερσονήσου μέσα στην οποία διαμορφώθηκε. Με ένα μοναδικό μείγμα λατινικών, ελληνικών, σλαβικών, και αλβανικών επιρροών, η βλάχικη γλώσσα δεν έχει χρησιμεύσει μόνο ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως όχημα για τη μετάδοση πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων από γενιά σε γενιά και από λαούς σε λαούς.

Καλοτάξιδο!

Ελληνοβλαχικό και Βλαχοελληνικό Λεξικό και στοιχειώδης Γραμματική της (ϼ) Ρχιἔλ ριμενἔστι (Αρβανιτοβλάχικης) γλώσσας
Χαράλαμπος Κ. Μεντής
ISBN: 978-618-00-4683-0
Για περισσότερες πληροφορίες
6979321865

Ελληνοβλαχικό και Βλαχοελληνικό Λεξικό και στοιχειώδης Γραμματική της (ϼ) Ρχιἔλ ριμενἔστι (Αρβανιτοβλάχικης) γλώσσας Χαράλαμπος Κ. Μεντής

Εθνολογία On Line

ejournal

Φωτογραφίες