Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας - Greek Society for Ethnology

Λαύρειο Αττικής. Η εθνοϊστορία και η εθνοκοινωνιολογία μιας βιομηχανικής πόλης -  - Ελευθέριος Π. ΑλεξάκηςΠοιο είναι το κοινωνικό προφίλ του Λαυρείου;: Η κωμόπολη υπήρξε το κέντρο δυναμικών κοινωνικών συγκρούσεων µε πολιτικές επιπτώσεις, καθώς και ανταγωνισμών των ξένων κεφαλαιοκρατικών δυνάμεων µε τα οικονομικά ελληνικά συμφέροντα, αλλά και της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου (κυρίως του ξένου κεφαλαίου).

 

Μεγάλες απεργίες µε ανθρώπινες απώλειες, που τόσο σημάδεψαν την πόλη του Λαυρείου, ώστε τα τελευταία χρόνια να γυριστούν ειδικές τηλεοπτικές σειρές (όπως για παράδειγμα η Μεγάλη απεργία), που επηρέασαν όλο τον ελληνικό λαό. Να μην ξεχνάμε ότι τότε έγινε η αποκαθήλωση του αγάλματος του Σερπιέρι. Η σύγχρονη κοινωνική επιστήμη έχει μελετήσει όλες τις διαστάσεις αυτών των γεγονότων στο Λαύρειο.
Εικόνα εξωφύλλου: Βίκυ Ζαγουρή, Το παλαιό φουγάρο και τα κτίρια της γαλλικής εταιρείας (ΓΕΜΛ), ακρυλικό, 90 cm x 120 cm (ιδιωτική συλλογή, Λαύριο, 2019).

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης
Αθήνα 2019
ISBN 978-960-485-303-8

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ
Μαντζάρου 9
GR 10672
2103626348
6976334493
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.herodotos.net

alexakis-lavreio-2019-big.jpg

Εθνολογία On Line

ejournal

Φωτογραφίες