Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας - Greek Society for Ethnology

 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: “Οι Βλάχοι της Ελλάδας. Ταυτότητες και Ετερότητες στον Χώρο και τον Χρόνο”Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Οι Βλάχοι της Ελλάδας. Ταυτότητες και ετερότητες στον Χώρο και τον Χρόνο», που συνδιοργανώνουν η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί στην ΚΟΖΑΝΗ στις 11-12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022.

Το Συνέδριο αποσκοπεί στην παρουσίαση των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων ερευνών και μελετών σχετικά με την Ιστορία, τη Λαογραφία-Εθνογραφία και τη Γλώσσα των Βλάχων. Προκρίνονται όσο το δυνατό περισσότερο διεπιστημονικές προσεγγίσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολική αντίληψη και εικόνα της παρουσίας των συγκεκριμένων κοινοτήτων  στο πλαίσιο το νεωτερικού ελληνικού έθνους-κράτους.

Θεματικές ενότητες

  1. Οι Βλάχοι κατά τη μετάβαση από την οθωμανική κυριαρχία στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
  2. Το παρελθόν στο παρόν. Αντιλήψεις, αναπαραστάσεις και χρήσεις του παρελθόντος.
  3. Πολιτισμός ή πολιτισμοί. Λαογραφίες, εθνογραφίες και αφηγήματα.
  4. Ταυτότητες. Ιστορική συγκρότηση, διαχείριση, προσανατολισμοί, αντιπαλότητες.
  5. Γλώσσα. Ιδιώματα, διάλεκτοι.

Προθεσμίες Υποβολής

Υποβολή τίτλων ανακοινώσεων και περιλήψεων (έως 250 λέξεις) με σύντομο βιογραφικό μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2022 στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διοργάνωση:

  • ΤΟΜΕΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ
  • ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στοιχεία επικοινωνίας

Τομέας Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τηλ. 2651005161, 2651005153
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόσθετες πληροφορίες

Οργάνωση:- Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων - Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Εθνολογία On Line

ejournal

Φωτογραφίες