Σκοπός μας είναι η γόνιμη συνάντηση κοινωνικών και άλλων επιστημόνων με σκοπό την προώθηση της ανθρωπολογικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα. Με το ενδιαφέρον μας στραμμένο στον άνθρωπο και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων κοινωνιών ευελπιστούμε να συνεισφέρουμε στην ανάλυση και ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας, σε συνάρτηση με τα ερωτήματα που θέτει κάθε εποχή σχετικά με τον εαυτό της. Ευχόμαστε η ιστοσελίδα αυτή να αποτελέσει σημείο επαφών και προβληματισμού. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας στείλετε τις σκέψεις και τις απόψεις σας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
η Πρόεδρος
Μαρία Κοκολάκη

Πολιτισμικές και κοινωνικές διαστάσεις του περιβάλλοντος Ελένης Κοβάνη αντιχάρισμαΗ κατανόηση και ερμηνεία της σχέσης μεταξύ της φύσης, της κοινωνίας και του πολιτισμού, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής αναζήτησης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Η ιστορική Θράκη υπό το πρίσμα της εθνογλωσσολογίαςΗ Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους εταίρους της αλλά και την απανταχού ερευνητική κοινότητα την έκδοση του τόμου «Η ιστορική Θράκη υπό το πρίσμα της Εθνογλωσσολογίας» από τις εκδόσεις Κ. Μ. Σταμούλη, όπου εμπεριέχονται τα πρακτικά του ομώνυμου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 6-8 Οκτωβρίου 2017 και διοργανώθηκε από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία (τόσο σε επιστημονικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο) με την Εταιρεία μας.

Ατενίζοντας το Αραράτ. Το εθνογραφικό ημερολόγιο της Αρμενίας (2009-2016), Ελευθέριος ΑλεξάκηςΑυτό το εθνογραφικό ημερολόγιο αποτελεί το επιστέγασμα της επιτόπιας εθνογραφικής μου έρευνας, η οποία ξεκίνησε από το 1975.

Το εθνογραφικό ημερολόγιο Σάμου. Ο Δήμος των Έξι Γειτονιών (Άγιος Κωνσταντίνος) - 2020Η επιτόπια εθνογραφική έρευνα στη Σάμο δεν ήταν προγραμματισμένη εξ αρχής. Προέκυψε διαβάζοντας το βιβλίο (σε πέντε τόμους) του Επαμεινώνδα Σταματιάδη, «Ιστορία της Σάμου» και ιδιαίτερα τον 4ο τόμο που αναφέρεται στους οικισμούς της νήσου, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν οικογενειακά ονόματα.

Η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, μετά τις αρχαιρεσίες της 28ης Σεπτεμβρίου 2020 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μαρία Κοκολάκη
Αντιπρόεδρος: Μαρία Βραχιονίδου
Γενικός Γραμματέας: Μαρία Κουμαριανού
Ταμίας: Λαμπρινή Ράικου
Μέλος: Μαρία Ανδρουλάκη

ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ON LINE - ETHNOLOGHIA ON LINE
ΤΟΜΟΣ/VOLUME 10 - Τεύχος/Issue 1
2020

Εθνολογία On Line Τόμος 10 Τεύχος 1

Περιοδικό Εθνολογία Περιοδικό Εθνολογία [έντυπο], 18ος Τόμος - Πρόσκληση Υποβολής Εργασιών [καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εργασιών: 30.06.2020]

Η Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση του 18ου τόμου του έντυπου περιοδικού της ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ εντός του 2020. Ως εκ τούτου, προσκαλεί υποψήφιους συγγραφείς άρθρων να αποστείλουν εργασίες, που δεν ξεπερνούν τις 9.000 λέξεις και περιέχουν έως 6 φωτογραφίες, έως τις 30.06.2020, προκειμένου να περάσουν από τη διαδικασία κρίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα: