Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας - Greek Society for Ethnology

Ελευθέριος Αλεξάκης. Το εθνογραφικό ημερολόγιο του Μανταμάδου Λέσβου. Το καφενείο, η προίκα, η θυσία (1995-1999) - 2018Ο σκοπός της έρευνάς μου αρχικά ξεκίνησε από μια προσπάθεια καταγραφής, βιντεοσκόπησης και ερμηνείας της θυσίας στον Μανταμάδο. Δεν θα πήγαινα στον Μανταμάδο, αν μια αγαπητή συνάδερφος, η Μαρία Κουμαριανού, δεν μου εφιστούσε την προσοχή για το ενδιαφέρον που παρουσίαζαν ο λαϊκός πολιτισμός και η κοινωνία του χωριού και του νησιού γενικότερα.

Τι είναι η Λέσβος; Ένα αριστερό νησί και ο Μανταμάδος γνωστός ειδικότερα για τους αγώνες του και την εκκλησιαστική βάση της λειτουργίας του κοινοτικού λιοτριβείου του Ταξιάρχη.
Έτσι τον Μάη του 1995 εφοδιασμένος με μια πολύ βαριά, προβληματική και δύσχρηστη υπηρεσιακή βιντεοκάμερα JVC του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών βρέθηκα στο μοναστήρι του Ταξιάρχη Μανταμάδου να βιντεοσκοπήσω τη θυσία, το λεγόμενο «κουλμπάνι».

 

Το εθνογραφικό ημερολόγιο του Μανταμάδου Λέσβου. Το καφενείο, η προίκα, η θυσία (1995-1999)
Ελευθέριος Π. Αλεξάκης
Αθήνα 2018
ISBN 978-618-00-0697-1
Κεντρική διάθεση:
Ελευθέριος Π. Αλεξάκης
Ερεσσού 43, Αθήνα 106 81
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ελευθέριος Αλεξάκης. Το εθνογραφικό ημερολόγιο του Μανταμάδου Λέσβου. Το καφενείο, η προίκα, η θυσία (1995-1999) - 2018

 

Εθνολογία On Line

ejournal

Φωτογραφίες