Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας - Greek Society for Ethnology

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ: ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΞΑΠΛΩΣΗ – ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η εθνολογική (εθνοκοινωνιολογική και ιστορικο-γεωγραφική) μελέτη των πολιτισμικών στοιχείων μιας κοινωνίας μπορεί να μας δώσει μια σφαιρική εικόνα της λειτουργίας και της διαχρονικής εξέλιξης του κοινωνικού και πολιτισμικού της συστήματος. Ταυτόχρονα μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση των εθνογενετικών και εθνομεταμορφωτικών διαδικασιών που συμβαίνουν σε ένα γεωγραφικό χώρο.
Η εργασία αυτή, που μπόρεσε τελικά να τυπωθεί μετά από δέκα περίπου χρόνια, αφότου έλαβε την οριστική μορφή της, είχε πολλές περιπέτειες. Το 1984, με την έκδοση του βιβλίου μου «Η εξαγορά της νύφης», είχε αναγγελθεί η δημοσίευσή της στον 26ο τόμο της Επετηρίδας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο τόμος όμως αυτός μετά από έξι χρόνια δεν έχει αρχίσει ακόμα να τυπώνεται και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πότε θα γίνει αυτό. Έτσι η κακοδαιμονία που μαστίζει θεσμούς και ιδρύματα στην Ελλάδα και οφείλεται είτε σε οικονομικούς λόγους είτε στον ανθρώπινο παράγοντα, δεν επέτρεψε να παρουσιασθεί η εργασία στον παραπάνω τόμο.
Η έκδοση της εργασίας αυτοτελώς σε μορφή μικρής μονογραφίας κρίθηκε αναγκαία από τη στιγμή που η μελέτη αποτέλεσε το θέμα (σενάριο) εθνογραφικής ταινίας (ντοκυμανταίρ) στα πλαίσια σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού.


Η ταινία πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη κ. Σωτήρη Αναστασιάδη και με προσαρμογή κειμένων των συναδέλφων συντακτριών του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας κυριών Μιράντας Τερζοπούλου και Ελένης Ψυχογιού. Σημείο αναφοράς της ταινίας το έθιμο όπως διασώζεται σήμερα στην κοινότητα Πολυκάστανου (πρώην Κλεπίστα) της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Άννα Γουήλ-Μπαδιεριτάκη λέκτορα της Ελληνικής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη διευκόλυνση που μου πρόσφερε προκειμένου να χρησιμοποιήσω τις χειρόγραφες λαογραφικές συλλογές του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών· επίσης τις συναδέλφους συντάκτριες που ανέφερα πιο πάνω για τις συζητήσεις που είχαμε σε επιμέρους θέματα θέματα της μελέτης με την ευκαιρία της προσαρμογής των κειμένων για την εθνογραφική ταινία, οι οποίες ήταν πολύ χρήσιμες στην τελική εμφάνιση της εργασίας, καθώς και το σκηνοθέτη κ. Σωτήρη Αναστασιάδη για την παραχώρηση ορισμένων φωτογραφιών, οι οποίες συμπληρώνουν το σχετικό υλικό της μονογραφίας. Τέλος ευχαριστώ το συνάδελφο κ. Γιώργο Αικατερινίδη για τη βοήθεια του στη διόρθωση των τυπογραφικών δοκιμίων.

Διαβάστε το βιβλίο κάνοντας κλικ στο συνδεσμο
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ Η ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΞΑΠΛΩΣΗ – ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΘΗΝΑ 1990

Εθνολογία On Line

ejournal

Φωτογραφίες